maanantai 13. tammikuuta 2014

Puunpoltto vaarantaa terveytesi...

Kyllä, huomasin sen, kun hain halkoja varastosta ja pudotin varmaan parin kilon koivuhalon jalkaterälleni...


Talojen ja saunojen lämmittäminen puulla saattaa omakoti- ja rivitaloalueen asukkaat suureen hengenvaaraan lehtijutun mukaan. Kauheaa! Minullakin oli juuri äsken tulet 2 takassa ja hellassa. Saunakin lämmitettiin ja puulla tietysti. Olen varmaan tosi ajattelematon ollakseni vielä terveydenhuoltoalalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän ajan seurantatutkimuksen mukaan nimittäin jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti sairauksiin, jotka aiheutuvat puun poltosta. Kaupunkialueille ehdotellaan tiukempaa puunpolttosäännöstöä. Onneksi asutaan täällä maalla - ja kaukana. Kaupunkialueella pelletti olisi kai ainoa riittävän vähäpäästöinen puuenergian lähde, mutta sekin pitäisi osata polttaa oikein?? Eli?? Kohta kai omakotitaloihin tulee pakolliseksi joku maalämpö tai tuulivoima. Sillä tottahan pitää omakotitalossa asuvalla olla vara sellaisiin, jos on talon mennyt hankkimaan. Mitähän haittoja noista edellä mainituista sitten on? En ole perehtynyt. Mietin pitäisikö. Vaan jos en vielä viitsi nähdä vaivaa, kun lotostakaan ei tullut remonttirahoja. Olisi kyllä niillekin rahoille parempaa käyttöä muussa remontissa.

Onneksi minulla ei ole sentään puulla lämmitettävää kattilaa, jossa ei ole vesivaraajaa, kun se tuntuu olevan pahin saastuttaja ja siinä poltetaan tulia lähes koko ajan. Mutta mitä sitten löytyy meiltä... no ne varaamattomat takat. Tai ainakin huonohkosti jo varaavat. Nimittäin vanhat varaamattomat takatkin tuottavat vaarallisen paljon pienhiukkasia. Jutun asiantuntijan mukaan tällaiset tulisijat pitäisi kieltää kokonaan tiheästi asutuilla alueilla, varsinkin lastentarhojen, koulujen, vanhainkotien ja sairaaloiden läheisyydessä. No, näin pienellä kylällä kaikki löytyy melko läheltä.

Ongelma ydin oli ilmeisesti jutussa se, että Suomen pienhiukkaspäästöistä peräti 40 prosenttia tulee juuri puunpoltosta. Se on enemmän kuin energialaitosten ja tieliikenteen päästöt yhteensä. Entäs Intia? Yhdysvallat? Joku muu iso maa? Siitä aiheesta keskusteltiin töissä ruokapöydässä. Kuinka paljon me suomalaiset saastutamme koko maapalloa siihen verrattuna? Jos nyt ei ajatella pelkästään omaa terveyttä. 

Mitä puun polttamisen sitten kerrotaan meille aiheuttavan?  Jutussa ei mainittu yhtä tyypillistä sairautta, mutta pienhiukkasten tiedetään pahentavan sepelvaltimo- ja muita verenkiertosairauksia sekä hengityssairauksia. Astmakohtauksien lisääntyminen oli yksi ns. komplikaatio. Muutenhan astmakohtauksien hoito on parempaa ja erittäin harvoin Suomessa kukaan enää kuolee astmakohtaukseen. Myös kroonisella keuhkoputkentulehduksella ja todennäköisesti myös keuhkosyövällä on yhteys puunpolttoon. Entäs tupakoinnilla? Sitä kun harrastetaan mielestäni aikapaljon. Kuka sulkee pois ne muut tekijät noihin sairauksiin...
Jopa diabeteksen puhkeamisen ja pienhiukkasten välisestä yhteydestä on saatu viitteitä. Diabetes on kyllä lisääntynyt esimerkiksi suomalaisten lihomisen ja liikunnan vähenemisen myötä, mutta että puunpoltto? No, siinä mielessä ymmärrän, että tulehdus voi lisätä riskiä sairastumiseen, mutta en silti niele ihan kyseenalaistamatta.

Taidanpa laittaa vielä parit kynttilät tulille näin illan ratoksi... ja pohtia asiaa... joskus toiste.

Jos löytäisin jostain kapeita 3-ruutuisia, haluaisin niistä tällaisen.
Tunnelmia loppusyksystä hiljentyessäni eräällä mökillä.

1 kommentti:

  1. Kyllä vaan lämmitän tuvan uunia tänäänkin. Elämähän on vaarallista joka tapauksessa ja päätyy samaan lopputulokseen :) ennemmin tai myöhemmin. On se hyvä, kun puut kasvaa ja antaa lämpöä meille.

    VastaaPoista